Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cvičiště vojsk SS

Příspěvky

Jednotky Waffen-SS a jejich rukávové pásky - 2. část

12. 1. 2010

Druhé pokračování článku týkajícího se vzniku a činnosti divizí Waffen-SS a některých dalších jednotek SS a o způsobu označování jejich příslušníků především pomocí rukávových pásků. 
 

Jednotky Waffen-SS a jejich rukávové pásky - 1. část

10. 1. 2010

Autor v seriálu článků stručně popisuje vznik a činnost divizí Waffen-SS a dalších jednotek SS za WWII a způsob označování příslušníků jednotek prostřednictvím rukávové pásky.  Autor považuje tyto články jako skromný příspěvek k historickému popisu ne zcela zadokumentovaného období WWII. Autor nepovažuje své články jako oslavné texty na činnost Waffen-SS, ale kromě jiného zde uvádí i zvěrstva, kterých se příslušníci Waffen-SS dopouštěli. Autor se omlouvá za případné  nepřesnosti, ale řada zdrojů, ze kterých čerpal, uvádí v řadě případů odlišnosti a to jak v časových údajích, tak i v konkrétních činnostech jednotek. 
 

Pionier-Schule der Waffen SS Hradischko

26. 8. 2009

Tento článek stručně pojednává o další škole jednotek SS, která se nacházela v prostoru vojenského cvičiště vojsk SS na Benešovsku. Jedná se o ženijní školu, která se nacházela v obci Hradištko a jeho nejbližším okolí. Tato škola byla vytvořena vůbec jako první na tomto cvičišti s názvem „SS-Truppenübungsplatz ”Beneschau”“, později přejmenované na „SS-Truppenübungsplatz Böhmen“. Článek volně navazuje na obdobné články nacházející se v této rubrice.

Článek byl autorem dne 14.10.2010 upraven v kapitole 6, která se týká bojové skupiny Wallenstein.

 

SS Škola pancéřových granátníků Prosečnice/Kienschlag

11. 2. 2009

Článek stručně popisuje historii vzniku a činnost jedné z několika vojenských škol SS, které se vyskytovaly v prostoru cvičiště vojsk SS na Benešovsku. Současně ve vazbě na tuto školu jsou uvedeny některé základní informace o druhu vojsk, tzv. pancéřoví granátníci a o jejich výzbroji. Článek si nedělá nárok na vyčerpávající popis dané problematiky, ale snaží se uvést takové informace, které autor článku získal jednak z archivů a jednak z různé dokumentace, a které se pokusil přizpůsobit a svázat právě s prostorem daného vojenského cvičiště. Autor článku se omlouvá za případné nepřesnosti či nedostatky, které však byly v některých případech způsobeny i různou interpretací informací různými autory při jejich zpracování.

 

Zavraždění amerických letců na Konopišti

24. 11. 2008

Článek stručně pojednává o zavraždění válečných zajatců - sestřelených amerických letců v zámeckém parku na Konopišti těsně před koncem 2. světové války. Článek je oproti původní verzi z 24.11.2008 doplněn o nové informace a o přílohu.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Cvičiště vojsk SS | Komentářů: 17

Historie vzniku výcvikového prostoru (3. část)

21. 7. 2008

3. ( a závěrečné) pokračování o historii vzniku výcvikového prostoru jednotek SS v prostoru Benešovska.

 

Historie vzniku výcvikového prostoru (2. část)

21. 7. 2008

Pokračování (2. část) článku o historii vzniku výcvikového prostoru vojsk SS v oblasti Benešovska a některé údaje týkající se i obce Úročnice.

 

Historie vzniku výcvikového prostoru (1. část)

14. 2. 2008

Tento příspěvek v několika pokračováních se týká historie vzniku výcvikového prostoru vojsk SS v prostoru okresu Benešov - Neveklovska a Sedlčanska. Ukazuje jednotlivé plánované zóny celého výcvikového prostoru tak, jak mělo vypadat v konečné podobě. Současně stručně popisuje jednotlivé etapy stěhování českého obyvatelstva z tohoto prostoru z důvodu jeho uvolnění pro cvičící vojska.
 

Truppenübungsplatz der Waffen SS Beneschau / Böhmen

14. 2. 2008

 

Úloha Waffen-SS

11. 2. 2008

Tento příspěvek není psán jako oslavný na úlohu Waffen - SS, ale z důvodu ukázání jejich negativní a zločinecké role ve 2. světové válce a také proto, že právě okolí obce Úročnice se stalo jedním z prostorů určených pro jejich výcvik a přípravu na válečný boj.