Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cvičiště vojsk SS

Příspěvky

Uniformy. přilby, vojenské barvy z WWII - 1. část

24. 3. 2010

V sérii na sebe navazujících dvou článků se stručně zmíním o vybavení, respektivě některých uniformách německých vojáků, kterou nosili v období 2. světové války. Současně uvádím vojenské barvy, které používala německá armáda k rozlišování druhů vojsk. Ve druhé části článku se pak zaměřuji na popis různých typů německých vojenských přileb.
 

SS-Artillerie Schule II Beneschau - 7. část

9. 3. 2010

V tomto opravdu již posledním příspěvku ze série článků týkajících se dělostřelecké školy SS v Benešově se zaměřím již poouze na volný popis jednoho taktického cvičení vojsk SS (jednotek pancéřových granátníků a jednotek dělostřelců), které se odehrávalo v těsném sousedství a vlastně částečně i v samotné obci Úročnice.

Touto sérií článků jsem chtěl opět připomenout některé válečné události, které měly neblahý dopad i na samotný osud občanů Úročnice, a nejen nich. Kromě jiného jsem se pokusil objasnit i úlohu další složky jednotek SS, tj. dělostřelcké, které využívaly cvičiště vojsk SS ke svému cvičení a především k přípravě na své bojové nasazení a to jak na západní tak především dle rozsahu na východní frontě v průběhu WWII.

 

SS-Artillerie Schule II Beneschau - 6. část

9. 3. 2010

V této části pokračování budu popisovat kromě jiného i dle mého názoru méně známé informace týkající se města Benešova a jeho vztah k Luftwaffe - například jako sídla velitelství letecké oblasti či sídla velitelství nedaleké letecké základny v Nesvačilech. Závěrem se postupně zaměřím na zveřejňování některých historických dokumentů, které se mi podařilo získat po různých státních archivech. 

 

SS-Artillerie Schule II Beneschau - 5. část

9. 3. 2010

V tomto článku se zaměřím na některé jednotky a důstojníka SS, jejichž existence byla spojena s touto dělostřeleckou školou. Kromě jiného se jedná i o francouzské dobrovolníky, kteří vytvořili jednotku SS a byli školení v Benešově. Mírně se zmíním i o další  neblahé skutečnosti, která se v době WWII úzce pojila s osudem města Benešova - úřadovnou Gestapa. 
 

SS-Artillerie Schule II Beneschau - 4. část

9. 3. 2010

Vzhledem k množství informací týkajících se vlastního složení školy i zde pokračuji v tomto tématu. Současně pokračuje popisem učebních úkolů, které škola zabezpečovala. Nakonec popisuji město Benešov jako město posádkové, tj. vojenské.
 

SS-Artillerie Schule II Beneschau- 3. část

9. 3. 2010

Zde pokračuji v popisování složení školy dle dochovaných tabulek válečných počtů.
 

SS-Artillerie Shule II Beneschau - 2. část

9. 3. 2010

V tomto 2. článku se zaměřím především na složení školy, jednotlivé funkce a jejich obsazení dle dochovaného historického dokumentu z té doby - "Tabulek válečných počtů SS-dělostřelecké čkoly II Benešov" k 1. březnu 1944. V další části pak budu pokračovat kromě jiného částí B těchto tabulek.
 

SS-Artillerie Schule II Beneschau

6. 3. 2010

V rámci série několika článků se budu věnovat další z vojenských škol, které byly zřízeny v průběhu 2. světové války (WWII) na vojenském cvičišti vojsk SS na Benešovsku - "SS-Truppenübungsplatz Böhmen“, později jako „SS-Truppenübungsplatz Beneschau“. Jedná se o školu, která byla zřízena v pořadí jako druhá - SS-Artillerie Schule II Beneschau.

V tomto prvním článku se nejdříve zaměřím na úlohu, výzbroj a nejznámější zbraně dělostřeleckých jednotek v průběhu WWII. Jen krátce se zmíním o vlastním zřízení této školy. 

 

Jednotky Waffen-SS a jejich rukávové pásky - 4. část

14. 1. 2010

Již poslední pokračování článku týkající se popisu vzniku a činnosti jednotlivých divizí Waffen-SS a dalších jednotek SS a způsobu označování jejich příslušníků především prostřednictvím rukávové pásky.
V závěrečné části se autor článku věnoval i některým méně známým jednotkám SS, o kterých se příliš neví a nebo nepíše a které jsou přesto úzce spjaty s děním ve WWII a s činností hlavních bojových jednotek Waffen-SS.
 

Jednotky Waffen SS a jejich rukávové pásky - 3. část

13. 1. 2010

Již třetí pokračování popisu divizí Waffen-SS a dalších jednotek SS a způsobu označování jejich příslušníků  prostřednictvím rukávových pásek.