Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letní dětské rybářské závody 2013

Letní dětské rybářské závody 2013

A protože se opět rok s rokem sešel a byl tady Mezinárodní den dětí, uspořádal náš Rybářský a ekologickcý spolek Úročnice ve spolupráci s Osadním výborem Úročnice dětské rybářské závody. Akce se uskutečnila na začátku letních školních prázdnin v neděli 30. června 2013 od 8:00 hod do 12:00 hod.

cimg2622.jpg

I když nás nedělní ráno přivítalo lehce zataženou oblohou a bylo poměrně chladno, byla řada nedočkavců, kteří se na závody těšili a nemohli ani dospat. Přestože bylo zahájení naplánováno až na osmou hodinu, někteří soutěžící byli již v půl osmé u rybníka a šli si obsadit jimi vytipovaná dobrá lovná místa.

cimg2623.jpg

Zahájení závodů začalo v osm hodin, kdy předseda spolku p. Kubánek přivítal nejen vlastní soutěžící, ale i všechny přítomné. Soutěžícím pak popřál dobrý lov a "Petru zdar". A následovalo první nahození návnad. Je sice nutno přiznat, že zejména těm mladším soutěžícím přitom museli pomáhat jejich rodiče,

cimg2636.jpg

ale sami soutěžící sledovali s velkým zájmem jejich umění. Soutěžící, kterých se celkem sešlo 13, byli zařazeni do dvou věkových kategorií: do 10 let a 10 - 15 let. Ve starší kategorii bylo celkem 5 soutěžících a v té mladší celkem 7 soutěžících.

cimg2619.jpg

Kromě známých tváří, kteří se poměrně již pravidelně zúčastňují našich akcí (jako například Toník a Ládík Pitelkové, jejich příbuzný Ondřej Pitelka, Hynek Tomáško, Lukáš Novotný, Martin Maxima atd.), se zde objevilo i několik nových tváří, jako například Nikolka Vnoučková, Dianka Budínská, Tomáš Nýdrle.

cimg2624.jpg

Během celého dopoledne se chytilo celkem 14 ryb různého druhu a různých velikostí.

cimg2641.jpg

cimg2626.jpg cimg2633.jpg

Kromě ryb jeden z rodičů vytáhl "kapitální" úlovek. Po mohutném záběru a pomalém vytahování se posléze nad hladinou vody objevila dvouramenná větev o velikosti asi 2 x 2 metry. Kdyby se do soutěže hodnotilo vše, co bylo z rybníka během závodou vytaženo, jednalo by se zcela určitě o absolutního vítěze. Ale bohužel (pro vlastní soutěžící však díky Bohu!) se tento úlovek do výsledků nezapočítával. 

A nyní k vyhodnocení. Zakončení závodů, vyhlášení výsledků a předání cen provedl p. Kubánek ve spolupráci s Martinou Velíškovou.

cimg2650.jpg

Ve starší kategorii bylo celkem 5 soutěžících. A protože ryby (celkem 2) chytil pouze jeden z nich, bylo o celkovém vítězi jasně rozhodnuto. A nebyl jím nikdo jiný než všem známý pravidelný účastník našich závodů - mladý rybář Toník Pitelka (diplom a cenu přebírá pod přísným dozorem svého rybářského "učitele" - otce).

cimg2660.jpg

V mladší kategorii bylo celkem 8 soutěžících. Největší úlovek a to kapra o délce 56 cm (obrázek viz výše) měl pro změnu Ládík Pitelka - a všem přítomným bylo hned jasné, že "jablka nepadla daleko od stromu" - zkrátka, všichni Pitelkové rybařinu umí.

cimg2652.jpg

Na 2. místě skončil Marek Roubíček (cenu za něho však přebíral jeho tatínek), na třetím pak Tomáš Nýdrle.

cimg2653.jpg

cimg2654.jpg

Tito byli následováni Nikolkou Vnoučkovou na 4. místě a Vojtou Dušánkem na 5. místě.

cimg2655.jpg  cimg2656.jpg

Všichni umístění dostali  vedle diplomu také poměrně hodnotné ceny a všichni soutěžící a přítomné děti pak různé drobné předměty (přívesky, propisky, bloky, fixy apod.) a pytlík s cukrovinkami.

   cimg2662.jpg

V průběhu celého dopoledne byl nejen pro soutěžící, ale i pro jejich doprovod a další návštěvníky k dispozici stánek s občerstvením. Všichni soutěžící dostali zadarmo klobásu s chlebem a mohli vypít tolik limonád, co stihli a co se do nich vešlo. O obsluhu soutěžících a návštěvníků se starali opět pánové Kubánek, Velíšek Č. a Vnouček Z. st.

cimg2625.jpg

Po vyhodnocení závodů byl k disopozici spolkový nafukovací člen, na kterém se mohli po rybníce zájemnci projet.

cimg2644.jpg cimg2639.jpg

cimg2648.jpg

Chceme současně poděkovat všem sponzorům (OV Úročnice, firma OTOS s.r.o. a Vlastimil Skopec z Hrusic) za poskytnuté dárky, cukrovinky a občerstvení pro děti a také všem členům spolku, kteří se na přípravě a vlastním průběhu podíleli.

Na závěr se bohužel musím zmínit ještě o jedné věci, která s pořádáním těchto dětských rybářských závodů úzce souvisí. V obci se bohužel objevilo několik našich spoluobčanů, kteří se rozhodli naši akci "sabotovat". Neupíráme nikomu svobodné právo, zda se on sám se svými dětmi dané akce zúčastní či nikoli, ale je nám podivné, když se snaží ovlivňovat a přesvědčovat i jiné občany, aby se rovněž se svými dětmi závodů nezúčastnili. Toto se nám zdá jako poněkud pochybné jednání, které snad do naší obce vůbec nepatří. Měli by si tito občané uvědomit, že svým jednáním nepoškozují náš spolek, ale že asi spíše ublížili svým dětem, když jim nedovolili se těchto závodů zúčastnit. Věříme však, že se poněkud zjitřená situace časem uklidní a že nastanou v obci opět normální sousedské vztahy.

I přes výše uvedenou skutečnost lze konstatovat, že se akce podařila a všem zúčastněným se líbila.

                                                                                                 Autor: Velč

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář