Jdi na obsah Jdi na menu
 


70 let od konce 2. světové války v Evropě

11. 5. 2015

Připomínáme si významné výročí

V pátek dne 8. května 2015 si občané obce Úročnice připomenuli 70. výročí
od ukončení 2. světové války v Evropě. Asi 20 občanů vyrazilo v 16:00 hodin slavnostním průvodem od místní hasičské zbrojnice k pomníku padlých
v 1. světové válce. Zde nejdříve zazněla česká státní hymna a následně předseda osadního výboru MVDr. Libor Sedlák přednesl krátký projev k tomuto významnému výročí. Poté položil k pomníku slavnostní kytici.

Po tomto slavnostním aktu se občané vrátili do prostoru hasičské zbrojnice. Zde se v místním parčíku - přírodní výstavní galérii - mohli seznámit na vystavených tabulích s některými významnými událostmi z průběhu 2. světové války.

Na jedné z tabulí byly vystaveny kopie stránek z "Pamětní knihy obce Úročnice", na nichž byly publikovány informace o tom, co se v letech 1939 - 1945 v samotné obci událo.

Asi v 16:30 hod. se pak dostavila paní Jarmila Pláteníková, rodačka z obce Úročnice, která ve svém působivém přednesu všechny přítomné seznámila se svojí odbojovou činností v průběhu války, se svým nuceným nasazením v Říši na práci, s následnými výslechy na Gestapu a svým vězněním v pankrácké věznici, kde se ocitla dokonce v cele smrti. Zde jen o pověstný vlas unikla popravě gilotinou. Pozorně naslouchající občané paní Pláteníkovou, která je ve svých 91 letech stále čipernou paní, závěrem odměnili potleskem a malou kytičkou.

Po vystoupení paní Pláteníkové přednesl Ing. Čestmír Velíšek zajímavou  přednášku, v níž dával do vzájemné souvislosti události z Československa před a z průběhu 2. světové války s událostmi, které ovlivnily život v obci Úročnice. Zde se jednalo kromě jiného o vybudování cvičiště vojsk SS na Benešovsku a s tím spojené nucené vystěhování všech obyvatel obce Úročnice v roce 1943. Na závěr se zmínil i o Pražském povstání a o konci války na tomto cvičišti, kdy jednak část vojsk SS ze cvičiště jela proti bojující Praze a kdy následně zbytek vojsk po dohodě s revolučním ONV v Benešově opouštěl směrem na západ toto cvičiště. I vystoupení Ing. Č.Velíška bylo odměněno potleskem přítomných.

Na závěr této vzpomínkové akce se všichni přítomí vyjádřili spokojeně s jejím průběhem a mnozí velice kladně hodnotili i ten fakt, že uskutečněná akce proběhla ve venkovním přírodním prostředí a ještě k tomu za krásného počasí. Že to bylo takto více sousedštější, než pokud se podobné akce konají
v uzavřené místnosti. Jen bylo škoda, že se této slavnostní akce zúčastnilo poměrně málo úročenských občanů.

Více fotografií z této akce naleznete v samostatné části fotogalerie na těchto webovských stránkách.

                                                                                            Velč