Jdi na obsah Jdi na menu
 


Projev u pomníku

4. 6. 2008

Vážení hosté, vážení soutěžící, drazí přátelé,

 

klademe věnec k pomníku našich občanů, z nichž někteří byli členy našeho Sboru a kteří položili nedobrovolně svoje životy v první světové válce. Děje se tak v době, kdy vzpomínáme založení Dobrovolného hasičského sboru v Úročnici před 100 lety, tj. v roce 1908.

Mnozí z těch, kteří byli u zrodu našeho Sboru prošli peklem války a byli iniciátory myšlenky postavení tohoto pomníku v roce 1929 jako díku těm, jejichž jména jsou vyryta na jeho desce a jako varování živým před hrůzami války.

Pomník byl svědkem pohnutých i radostných událostí v naší zemi a v naší obci. Bývalo zvykem, že branci odcházející k odvodu pokládali věnce jako příslib, že budou dobrými strážci svobody naší vlasti. V předvečer 28. října se u tohoto pomníku konávalo vzpomínkové setkání občanů s položením věnce.

 Pomník byl též svědkem, kdy okolo něj projížděli v létech 1939 až 1945 auta německých okupantů, mimo to i v době kdy občané naší vesnice museli opustit svoje domovy proto, že v obci a jejím okolí bylo vybudováno německé vojenské cvičiště jednotek SS. Byl svědkem, když od Chlístova a Zbožnice létali zkušební střely z kulometů a děl do prostoru Chrášťan, Benic a Dunávic. Pak byl svědkem úprku německých vojáků, kteří byli v Úročnici ubytováni i příchodu Rudé armády a vozů těch, kteří se opět vraceli do svých domovů.

Dnes, po více než 60-ti létech míru si můžeme svobodně přát, aby i další roky byly roky míru a šťastné pro nás všechny i naši vlast, protože i naši předkové zakládali Sbor dobrovolných hasičů pod heslem „Bližnímu k ochraně – vlasti oslavě“.

 

Děkuji.