Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sbor dobrovolných hasičů Úročnice.

27. 1. 2008

Sbor dobrovolných hasičů Úročnice

1906
 V tomto roce se v obci poprvé hovoří o možnosti založit Hasičský sbor.

1907
Místní rolník a zemský poslanec a František Máša z č.p. 5 (dřívější č.p. v místě Na Kudrnce) spolu s učitelem (vzdělávatelem) bratrem Lenzem, řídícím učitelem z Petroupim, přišli s myšlenkou založit hasičský sbor v Ouročnici.

1908
Na 1. 1. 1908 byla z iniciativy p. Máši a Lenze svolána první ustavující valná hromada hasičského sboru v Ouročnici a z jejího zápisu čteme seznam prvních členů sboru, byli to František Máša, František Kříž, Jan Stojánek, František Žížala, František žížala st., Josef Brzobohatý, František Zoula, Karel Čermák, František Příhoda, a Jan Žaba. Jména těchto průkopníků jsou navždy zapsána v historii sboru. Jmenovaní, jako členové přispívající, dávali hmotnou a duchovní podporu těm, kteří svým elánem jako činní členové se brzy zařadili do velké rodiny hasičstva v rámci Rakouska – Uherska.

1910 - 1912
V těchto letech byla pořízena první ruční čtyřkolová stříkačka v hodnotě 1400 Kč, která byla zakoupena z části za dary od místních občanů a z části na dluh u Hospodářské záložny v Benešově. Tento dluh byl splatný ještě v roce 1942. Celková částka vybavení včetně stříkačky, 10 parádních a 10 pracovních uniforem, jak je uvedeno v pokladní knize, měla hodnotu tehdejších 1949 Kč (dluh na této částce u Hospodářské záložny byl splacen až v roce 1942). Činnost našich předků byla bohatá a velké vážnosti v obci si zasluhoval i hasič samaritán, který poskytoval první pomoc nejen při požáru, ale i po celý rok. Vzdělavatel, další to funkce ve sboru, pečoval o potřeby duchovní půjčováním knih a pořádáním přednášek. Prvním zbrojmistrem se stal Klenovec Josef, vyučený zámečník.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář