Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zlatá řeka Sázava

2. 3. 2012

NÁZEV ŘEKY

Jak vlastně vzniklo samo označení řeky Sázavy? Toto slovo je velmi starobylé, české, uváděné už v latinských pramenech od poloviny 11. století jako Zazoa, Zazaua, Sassava. Nejstarší česká písemná zpráva o řece Sázavě je v Kosmově kronice, kde ji kronikář jmenuje Zazoa (počátek XII. století). Na základ názvu řeky Sázava jsou dva historické názory.  Jeden je odvozen od keltského sath-jati a znamená řeka tekoucí mezi borovými lesy, ten druhý je pak od slovanského sad-jati a dal by se přeložit jako řeka sázavá, usazující se, přinášející s sebou spoustu nánosu. Podle současných názorů bylo utvořeno od sloves sázeti, saditi, a to ve významu padati či klesati ke dnu. Naši předkové říkali, že kal se sadí, voda že písek sadí. Říkali také, že pivo nebo víno se sadí. Sázava podle tohoto výkladu tedy znamenala řeku, ve které je usazen nános. Jiný výklad odvozuje její jméno od slova saze. Sázava je dle této hypotézy tedy temnou řekou. Skutečně, pramenná oblast Sázavy, okolí rybníka Velké Dářko, má rašelinnou vodu.

Další název, který můžeme v souvislosti se Sázavou zaznamenat, je Zlatá řeka. Nesouvisí ovšem s výskytem zlatých dolů a rýžovišť v okolí Jílového, ale vznik tohoto názvu ispirovala voda obarvená jíly. Zvlášť viditelná žlutost je při soutoku Sázavy s Vltavou.

 

TOK ŘEKY

Řeka Sázava má velmi řežko definovatelný pramen. Velmi často je uváděn jako oficiální začátek výtok z rybníku Velké Dářko na Českomoravské vrchovině, kterou řeka odvodňuje spolu se severní oblastí Středočeské pahorkatiny. Zdrojnice vytékající z Velkého Dářka se ale původně jmenovala Polnička a jako Sázava byl v mapách označován současný Strl'ský potok. V mnohých mapách najdete tento stav dodnes. Toto mělo i své hydrologické podstatnění - Srtl'ský potok má větší plochu povodí i větší průměrný průtok v místě soutoku obou zdrojnic než Sázava vytékající z Velkého Dářka.

V digitálním modelu území ČR je řeka Sázava značena ještě nad rybníkem velké Dářko a je zde definován její tok až k předpokládanému prameni jako Skružný potok. Tok řeky začíná v rašeliništích, a tak nemůžeme přesně určit, které z jezírek či stružek je ten pravý pramen.

Jistým je konec toku řeky, kde se Sázava vlévá do řeky Vltavy u Davle.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář