Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zabráno pro SS

21. 12. 2016

Kniha "Zabráno pro SS"

s podtitulem "Zřízení výcvikového prostoru Bohmen v letech 2. světové války"

wp_20161212_20_01_41_pro--2-.jpg

Autor knihy PhDr. Tomáš Zouzal na úvod semináře představil jednak sám sebe a a jednak způsob, jak kniha vznikala.

wp_20161212_18_11_30_pro.jpg

Jednalo se o více než desetileté shromažďování pramenů a informací zejména v českých, ale i německých archivech a také sběr informací přímo v terénu.

Výsledná práce popisuje proměny území uprostřed Čech v německé vojenské cvičiště určené pro vojska SS (Waffen SS). Čtenáři knihy se dozvědí, za jakých okolností výcvikový prostor vznikl, kdo stál v pozadí a jaké dopady vznik tohoto cvičiště měly na zde přítomné obyvatelstvo.

wp_20161212_18_11_43_pro.jpg

Autor se v knize pokusil zachytit události z různých pohledů. Vedle kapitol týkajících se lidí ze zabíraného území sleduje například i souvislosti s procesem germanizace českých zemí a s reakcí československé protektorátní vlády. V knize také stručně popisuje životní osudy některých velitelů působících na cvičišti  či způsob výcviku u jednotek SS.

wp_20161212_18_11_48_pro.jpg

Celý obsah knihy je podpořen velkou řadou kopií autentických dokumentům a různých fotek.

Na závěr semináře bylo autorem knihy zodpovězeno v krátké diskuzi i několik otázek z řad posluchačů.

Vzhledem k tomu, že se autor dané problematice dlouhodobě věnuje a tím usiluje o rozvoj historického povědomí, nabídl pro případné zájemce zdarma uskutečnění svých přednášek, které budou zaměřeny k tématu knihy.

Protože při sběru informací pro tuto knihu získal jejich poměrně velké množství, předpokládá jejich zpracování do druhé knihy, která by měla popisovat další období působení tohoto cvičiště až do doby osvobození ČSR. 

Po zakončení semináře si mohli přítomní zájemci knihu zakoupit a nechat si ji autorem podepsat i s případným věnováním.

wp_20161212_19_01_07_pro.jpg

Knihu je možné zakoupit v některých prodejnách knih, v benešovském informačním centru a nebo si ji přímo objednat na www.zouzal.cz.

Myslím si, že seminář rozhodně splnil svůj účel a představil velmi zajímavou knihu, která shrnuje opět řadu důležitých historických informací o vzniku a působení cvičiště SS na Benešovsku. Jen si ji přečíst.

Nelze než říci: Jen tak dále!!!

Přeji autorovi mnoho úspěchů při zpracování ohromného množství podkladů pro další knihu, případné získání dalších informací ještě od některých žijících pamětníků a především její bezproblémové vydání. Naznačil, že by to mohlo být asi do dvou let. Již se těším.

                                                              Autor: velč

Odkazy:

1) kniha "Zabráno pro SS"

2) www.zouzal.cz