Jdi na obsah Jdi na menu
 


Parašutisté za 2 . světové války – vznik jednotky „SS-Fallshirmjäger-Bataillon 500“ (5.část)

5. 5. 2016

Z nasazených jednotek vzniklo několik bojových skupin s různými úkoly. Ze 110 mužů byla vytvořena skupina „Panther“, která byla určena k eliminaci stráží Tita a k jeho zajetí. Skupina „Greifer“ měla 40 mužů a ta měla za úkol zničit britskou vojenskou misi.

Obr. 10 Angličtí důstojníci školí Titovi partyzány

Skupina „Sturmer“ měla 50 mužů a ta měla za úkol zničit sovětskou vojenskou misi. Skupina „Brecher“ o síle 50 mužů měla za úkol zničit americkou vojenskou misi. Skupina „Daufnanger“ se skládala z 50 mužů Fallschirmjäger a z 20 mužů Abteilung „Svadil“ – speciální jednotky „Brandenburg“ se spojaři z Luftwaffe a překladateli ze 7. SS horské divize „Prinz Eugen“. Tato skupina měla za úkol zničit partyzánskou spojovací jednotku a ukořistit kódovací knihy. Skupina „Beisser“ měla 20 mužů a za úkol měla asistovat skupině „Greifer“.
 

Obr. 11 Příslušníci praporu v prostoru Drvaru

„SS-Fallschirmjäger Battalion 500“ byl během 21. až 24. května přesunut náklaďáky a vlakem z Kraljeva a Mataruska-Banja na letiště Zrenjanin, Banja Luka a Záhřeb. 25. května po výsadku se téměř ihned střetli příslušníci praporu s nepřítelem.

Obr. 12 Spojovací místo „SS-FJ 500-Bataillon“ v Drvaru

Pro tvrdý odpor partyzánských jednotek byl postup jednotek v oblasti extrémně pomalý. Mínění, zda byl Tito skutečně v hlavním stanu, se liší. Některé prameny uvádějí, že unikl příslušníkům SS jen o vlas. Bitva pokračovala, ale partyzáni dostávali posily a tak byli vysazeni další výsadkáři SS v okolí Drvaru a oblast byla bombardována letadly typu Stuka. Ztráty jednotek SS začaly narůstat a současně klesala zásoba střeliva.

Obr. 13 Příslušníci SS Division "Prinz Eugen" odnášejí zraněného

Partyzáni byli konečně rozptýleni a Rybkovi muži našli Titův úkryt. Tito však již uprchl tajnými tunely se svým zástupcem Edvardem Kardeljem, kdy byl odveden strážci na malé letiště a odtud odletěl do Itálie. Titův strážní prapor, z něhož jednu rotu tvořily ženy, zde zůstal a bojoval na život a na smrt, aby získal čas pro jeho útěk. Němců se podařilo získat jen Titovu novou maršálskou uniformu.

Obr. 14 Titova maršálská uniforma

-------------------------------Konec 5. části -----------------------------